Wij zijn vanaf 8.00 uur geopend

Dé ECB specialist van Zuid-Oost Nederland

ECB Dakbedekking

ECB is een baanvormige dakbedekking op basis van de kunststof Ethyleen Copolymeer gemengd met Bitumen (ECB). Ze bestaat uit Polyethylene en een speciale bitumen.

ECB dakbedekking, heeft zich keer op keer bewezen als een betrouwbare dakbaan. De ontwikkelingen in de kunststofindustrie zijn niet aan ECB voorbij gegaan. In de loop der jaren zijn de grondstoffen en daarmee de dakbanen geoptimaliseerd tot het product dat momenteel wordt verwerkt.

De ECB dakbedekking wordt zonder open vuur verwerkt en is vliegvuurbestendig. ECB is bestand tegen zuren en zeer goed toepasbaar in agressieve omstandigheden en zware industrieën. ECB bevat geen chloor, weekmakers, zware metalen en is biologisch inert. De ECB dakbedekking belast het oppervlaktewater dus niet.

maak een afspraak

Wij zijn gespecialiseerd in

De ECB dakbaan wordt uitgerold en aan de stelkant mechanisch bevestigd. Vervolgens worden de bevestigers overlapt door de volgende dakbaan. De dakbanen zullen hierna door middel van een hetelucht föhn waterdicht aan elkaar worden gelast. Open vuur is bij deze methode niet aan de orde en brandgevaar is dus uitgesloten!
Het grote voordeel van ECB is dat het nauwelijks veroudert onder invloed van UV-straling en andere omgevingsinvloeden. De oppervlakte van een baan van 25 jaar oud, vertoont nauwelijks enig verschil met een baan van 3 jaar oud. Eventuele aanpassingen en aanhelingen die na verloop van tijd noodzakelijk blijken kunnen probleemloos worden gerealiseerd nadat de dakbaan is geactiveerd met een staalborstel. Het onderhoud aan de folie is beperkt en het uiterlijk is blijvend fraai.

ECB is een modern eenlaags dakbedekkingssysteem dat wordt toegepast in mechanisch bevestigde systemen, losliggende systemen, geballaste en (warm) gekleefde systemen.

De ECB dakbaan Extrubit is op te delen in verschillende uitvoeringstypes. Het type Extrubit M is gewapend met een glasvlies inlage en wordt toegepast in mechanisch bevestigde en losliggende systemen met ballast. De wapening ligt midden in de baan en is aan beide zijden voorzien van de ECB-coating. De positie en de aard van de wapening bevorderen de stabiliteit en het risico op aantasting van het glasvlies is nihil. Het type Extrubit F is, aanvullend op de glasvlies wapening, aan de onderzijde gechacheerd met polyestervlies waardoor verkleving aan de ondergrond mogelijk is. Voor de verkleving kan gebruik worden gemaakt van warme bitumen, bitumineuze koude kleefstof of polyurethaanlijm. Ook kan deze dakbaan worden toegepast in mechanisch bevestigde systemen en losliggende systemen met ballast. Het polyestervlies geeft extra bescherming, zeker wenselijk in combinatie met een ruwe ondergrond, en vergroot de weerstand tegen mechanische beschadigingen. Details kunnen worden ingewerkt met vormdelen en met ongewapende folie. Met de ongewapende folie kan ieder gewenst detail worden ingewerkt.

De geschiktheid van een bevestigingssysteem is sterk afhankelijk van het type en de kwaliteit van de onderconstructie en de ondergrond alsmede van de locatie en de dimensies van het betreffende object. Ook persoonlijke wensen van de opdracht- gever en de verwerker spelen een rol bij de systeemkeuze. In alle gevallen verdient het de voorkeur om de keuze van een systeem in overleg met de leverancier te maken om alle aspecten zoals windbelasting, begaanbaarheid, bouwfysica en uiteraard het uiterlijk van het dak in de keuze te betrekken.

Onderzoek dat vorig jaar door het Otto Graf Instituut in Stuttgart op een van de panden van producent BASF in Ludwigshafen is uitgevoerd toont aan dat het met de duurzaamheid van ECB wel goed zit.

Testen scheurvastheid

Nieuw

10 jaar

15 jaar

21 jaar

29 jaar

N/mm²

3,2

3,1

3,1

3,1

3,15

Elasticiteit

600%

590%

590%

585%

530%

Materiaaldikte

ca. 2 mm

1,9 mm

1,9 mm

1,86 mm

1,8 mm

Het betreffende dak dateert uit 1967. Blijkens de onderzoeksresultaten geeft het dak na 29 jaar veroudering weinig reden tot zorg met betrekking tot het aspect duurzaamheid. Zo bedraagt de afname van de membraandikte onder invloed van onder meer UV-straling na bijna dertig jaar nauwelijks tien procent, is ook de elasticiteit van de membraan slechts met circa tien procent afgenomen en ligt de rek bij breuk nog altijd op 3,1 N/mm2. Het ECB dak betrof Lucobit 1210, de eerste generatie ECB-dakbanen van BASF.

In Nederland ligt trouwens ook een ECB-dak met een respectabele leeftijd. Het betreft hier een 34 jaar oud dak van een woonhuis in Bladel. Dit dak blijkt nog steeds waterdicht te zijn en het verkeerd in een behoorlijke conditie.

Overigens leent het materiaal zich zeer goed voor recycling. In samenwerking met onder andere BASF loopt in Duitsland momenteel een project waarbij uit sloop afkomstig ECB -dakbanen door de producent worden teruggenomen. Op de fabriek worden de banen versnipperd waarna de versnipperde banen aan BASF worden geleverd. BASF gebruikt het materiaal vervolgens weer als grondstof voor de productie van nieuwe dakbanen. In samenwerking met Shell zijn bovendien nieuwe ontwikkelingen opgepakt waarbij materiaal afkomstig uit gebruikte dakbanen wordt aangewend als grondstof voor ZOAB.

ECB lijkt door haar bijzondere eigenschappen bij uitstek geschikt voor groendaken. ECB is namelijk zeer wortelbestendig. Ook ter plaatse van de lasnaden, bij de meeste dakbedekkingssystemen vormen naden de kwetsbare punten, kunnen de wortels niet ingroeien.

Kwaliteit en veiligheid bij dakbedekkingen

In onze dienstverlening vinden wij kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Wij volgen de richtlijnen van belangrijke kwaliteitscertificaten:

 • Komo Procescertificaat dakbedekkingconstructies in bitumen of kunststof volgens BRL 4702

Onze medewerkers beschikken daarnaast allemaal over het VCA certificaat. Het certificaat geeft aan dat we weten hoe we op een veilige manier moeten werken, zonder onszelf en de omgeving in gevaar te brengen.

Hieronder worden in het kort nog even de eigenschappen van ECB opgesomd: 

 • Uitstekend geschikt voor nieuwbouw en renovatie
 • Onderhoudsvrij
 • Zeer goed bestand tegen UV-straling door een oxidehuid
 • Hoge chemische resistentie tegen zuren en basen
 • Voorzien van KOMO-attest met productcertificaat
 • Voorzien van een DUBO-keur (hét kenmerk voor duurzame bouwproducten)
 • Snelle verwerking, ook bij lage temperaturen
 • Blijft soepel en aanpassingen zijn altijd toepasbaar
 • Levensduurverwachting van tenminste 30 jaar
 • Brandveilige verwerking
 • Recyclebaar
 • Wortelvast en bestand tegen aantasting door micro-organismen
Roel Jacobs

Controle en onderhoud aan uw dak laten uitvoeren?

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of offerte.

Bij Jacobs Daken Venhorst kunt u terecht voor nieuwbouw, renovatie, dakonderhoud en dakveiligheid. Wij hebben kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan, wat is terug te zien in de producten en diensten die wij aanbieden.

© 2024 Jacobs Daken Venhorst
Created by LR Internet