Wij zijn vanaf 8.00 uur geopend

Zonnepanelen, miskoop of nog steeds een goede investering?

Zonnepanelenbranche in zwaar weer
De zonnepanelenbranche bevindt zich in zwaar weer. Waar luttele jaren geleden de zonnepanelen niet aan te slepen waren, lijkt het tij inmiddels abrupt te zijn gekeerd. Huishoudens die nog geen zonnepanelen hebben twijfelen meer en meer aan het nut van een dergelijke investering, waardoor de vraag naar zonnepanelen in een mum van tijd enorm gekelderd is. Installatiebedrijven die de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, zijn nauwelijks nog in staat om het hoofd boven water te houden en gaan massaal failliet. Debet hieraan zijn de plannen van het kabinet om de salderingsregeling te schrappen en het feit dat energieleveranciers en netbeheerders meer en meer werken met terugleverboetes en stijgende transportkosten.

Kan ik de investering in zonnepanelen nog wel terugverdienen?
Het antwoord op die vraag is een volmondig ja! Ook als in 2027 de salderingsregeling wordt afgeschaft blijven zonnepanelen een zinvolle investering. Het feit dat je de stroom die je teruglevert aan het net niet meer kunt wegstrepen tegen de stroom die je afneemt leidt natuurlijk tot hogere energiekosten en een langere terugverdientijd. Desondanks zullen de stroomkosten voor eigenaren van zonnepanelen lager zijn dan voor de huiseigenaren zonder zonnepanelen, aangezien je sowieso direct een deel van de opgewekte stroom verbruikt. Het zal dan waarschijnlijk iets langer duren voordat je je investering hebt terugverdiend, maar redelijkerwijs verdienen je zonnepanelen zich nog steeds binnen hooguit een jaar of tien terug.

Andere factoren
Bovendien zijn er ook andere factoren die je om een goede afweging te kunnen maken moet meenemen in je overwegingen. Allereerst zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen tijd gedaald, waardoor de investering die voor de aanschaf nodig is minder groot zal zijn dan enkele jaren geleden. Bovendien zal door de aanschaf van zonnepanelen het energielabel van je woning - en daarmee de waarde van je woning - stijgen. Ook niet onbelangrijk is dat zonnepanelen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, wat weer bijdraagt aan een beter milieu.

En hoe zit het dan met de garantie en het onderhoud van mijn zonnepalen als er zoveel installateurs failliet gaan?
Wat dat betreft is het belangrijk om goed na te denken waar je je zonnepanelen aanschaft. Een bedrijf als Jacobs Energy Care is bijvoorbeeld, in tegenstelling tot een heleboel nieuwkomers in de markt, niet afhankelijk van de verkoop van zonnepanelen of accu’s. Jacobs Energy Care is onderdeel van Jacobs Dakbedekkingen, en dat betekent dat er altijd werk is voor onze medewerkers omdat de reguliere dakwerkzaamheden altijd doorgaan. Iemand die bij Jacobs Energy Care zonnepanelen koopt kan dus altijd kan blijven rekenen op onze service, garantie en ondersteuning, ook als het even wat minder gaat met de verkoop van zonnepanelen. Daarmee onderscheiden we ons in belangrijk opzicht van de vele bedrijven die in de hausse zijn ontstaan, vaak niet anders doen dan zonnepanelen plaatsen en in de huidige markt bij bosjes omvallen.
Daar komt nog bij dat de kwaliteit van het dakwerk bij het leggen van zonnepanelen vanwege onze jarenlange ervaring en vakkundigheid op het gebied van dakbedekkingen van aanzienlijk hoger niveau is.

Maak de juiste keuzes bij de aanschaf van zonnepanelen
Eigenlijk zijn er dus twee dingen van belang als je de aanschaf van zonnepanelen overweegt:

  1. Laat je niet gek maken door alle negatieve berichtgeving maar realiseer je dat zonnepanelen nog steeds een zinvolle investering zijn die zichzelf terugverdient.
  2. Denk goed na waar je je zonnepanelen aanschaft zodat je ook over tien jaar nog steeds kunt rekenen op service en onderhoud.
Terug naar overzicht
Zonnepanelen, miskoop of nog steeds een goede investering?
© 2024 Jacobs Daken Venhorst
Created by LR Internet